Protokoll, etikett, illem, viselkedéskultúra

Protocol International

Protocol International

A török miniszterelnök esete

2014. szeptember 24. - Ferencz Hajnal

2013. szeptember elején a G20 vezetők összegyűltek Szentpéterváron. Ahogyan az lenni szokott, a média csoportképet készített. A protokollosok gondosan előkészített címkékkel jelölték a vezetőknek, kinek hol a helye. Természetesen az ilyen fotózásokra nem véletlenszerű sorrendben állnak fel az állam- és kormányfők, hanem szigorú protokolláris szabályok alapján.

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdoǧan is elfoglalta a neki kijelölt helyet. A kamerák pedig rögzítették, amint Erdoǧan miniszterelnök lehajol, majd feláll, és a belső zsebébe tesz valamit.

A török miniszterelnök csak a török zászlót tette zsebre. Nem akart rálépni. Mindenki helyét zászló jelezte, s csak neki jutott eszébe, hogy nem illik az ország zászlóján taposni. A zászló igazából a földet sem érinthetné. A tőle balra álló indiai miniszterelnök mit sem sejtve várta a vakuk villogását. A jobbra álló Angela Merkel német kancellár viszont kínosan nevetett, hogy neki nem jutott eszébe felvenni a német lobogót. Igen, valóban ciki.

Persze első körben protokollos társaimnak ciki, akik ország zászlókkal jelölték a vezetők helyeit.

A török miniszterelnök esete.jpg

A zászló az egyik legerősebb szimbólum. Csaták alkalmával a győztes hadsereg első dolga volt a vesztes zászlajának elkobzása, elégetése: így üzentek a világnak, hogy az ellenfelet megfosztották a hatalmától.

Egy ország zászlajának hatalmas jelentősége van. Az amerikai törvény, például, azt is előírja, hogy az Amerikai Egyesült Államok zászlóját napkeltétől napnyugtáig lehet felhúzni, kivételes esetekben éjszakára is, de ekkor kötelező megvilágítani.

Szaúd-Arábia zászlaján a Korán egy részlete szerepel, így azt nem lehet félárbócra sem helyezni.

Az említett példák tökéletesen szemléltetik azt, hogyan illik és hogyan kell méltóképpen bánni a zászlókkal, legyen az országé, nemzetközi szervezeté vagy vállalaté.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://protocolinternational.blog.hu/api/trackback/id/tr406727671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2014.10.02. 11:27:47

protokolláris baki, erdogannak igaza volt.
törökország mindazonáltal különösen "zászló mániás", pl. isztambul is tele van marha nagy török zászlókkal, egy török hagyomány szerint minden elfoglalt területen az (volt) az első, hogy kitűznek egy zászlót és odaállítanak egy katonát.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.02. 11:33:20

Mondjuk ez nem zászló. Egy darab papír, amely úgy van mintázva mint a zászló.

Egy zászlót ábrázoló fotót se lehet a földre tenni?
Egy könyvet, amelyben zászlók fotói láthatók...?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.10.02. 14:34:59

Így van, ez nem zászló.

Mindazonáltal erre se szerencsés rátaposni, már csak azért sem, mert egy-egy óvatlan lépésünket több száz kamera rögzítheti, és arra fókuszálnak rá, amire csak akarnak.

Én nem vagyok valami hű-de-nagy hagyománytisztelő, de az országzászlók a szememben sérthetetlenek: múltkor összevesztem valakivel, aki a szerb zászlót ágytakarónak használta.

Helyszíni zsemle 2014.10.02. 15:39:50

Szerintem csak siman ellopta.

grainos1 2014.10.02. 15:48:20

Orbánnak is volt hasonló esete, mikor egy tájékoztató alkalmáva a háttérben a magyar zászló fordítva lett kitéve. Orbán odaugrott,s megigazította.
süti beállítások módosítása