Protokoll, etikett, illem, viselkedéskultúra

Protocol International

Protocol International

Urak viselete az üzleti életben

II. rész

2015. június 05. - Ferencz Hajnal

Napról napra lazulnak a formális öltözködési szabályok részben a lazaság felé vezető XXI. század hordalékaként, részben pedig az újra és újra a hagyományos határokat feszegető divat miatt.

Viszont tény, hogy amit magunkra öltünk nap, mint nap, arról mindenkinek van véleménye, és mindannyiunkat foglalkoztat. Nézzük csak meg, az utcán hány ember fordul a másik után. És nem csak akkor, amikor az illető jólöltözött.

Egy korábbi cikkemet folytatva, lássuk, mit érdemes egy úriembernek viselnie deréktól lefelé.

Nadrág:

Annak idején még úgy tanultam, hogy a nadrágnak, ha nem öltöny, sötétebbnek kell lennie, mint a zakónak. Ezt már nem merem annyira hangoztatni, mert megköveznek érte. Minden esetre, legalább azt fogadják el, Tisztelt Uraim, hogy ne pizsamát hordjanak, de a nadrágjuk ne is legyen háromnegyedes hosszúságú. Valahol félúton néz ki esztétikusan egy nadrág hossza.

trousers-2_2797535k.jpg

Öv:

Akár barna, akár fekete vagy szürke, egyeznie kell a cipő színével. Természetesen csakis bőr kivitelezésben. Tudom, hogy rendkívül fontos egyeseknek, hogy látszódjék a márkája. Azért az óriás fém csat, rajta a méretes „Hugo Boss” vagy „Lagerfeld” felirat, mégis csak túlzás egy jól öltözött férfitól.

A hózentrógerrel semmi baj nincs, feltéve, ha soha semmilyen körülmények között nem látszik ki a zakó vagy a mellény alól.

Zokni:

A zokni viselésnek két aranyszabálya van: az egyik, hogy vagy egyezzen a cipő színével vagy fekete legyen, a másik, hogy érjen térdig. Nem szexi a csupasz férfi lábszár, ahogy kivillan az öltöny alól. Egy kedves barátom, némi iróniával erre azt mondaná: „szabadjegy a hanyag elegancia egy felsőbb osztályába”:

socks_length.jpg

Fehér zokni legfeljebb teniszezéshez való.

Cipő:

Alapszabály: „no brown after six” (hat után nem viselünk barnát), azaz koktélparti, esti vacsora meghívás, gálavacsora, „black tie”, „white tie” viseletnél kizárt a barna cipő viselete. Még az 1700-as évekből maradt ránk a „no brown in town” szabály, ami sajnos mára eléggé megkopottá vált. Mára már csak annyi maradt belőle, hogy az igazi üzletember tárgyalások alkalmával nem visel barna cipőt. Minden egyéb esetben megengedett. (Kivéve az olaszokat, de ők e szabály tekintetében mindig kivételt képeznek, és a magyar férfiaktól eltérően pontosan tudják, milyen, másutt mindennapi szabályt sértenek meg.)

Ha nagyon szigorú akarok lenni, akkor csakis fűzős bőr cipőt javasolnék az öltönyhöz, de sajnos sokan hordanak csatos vagy cipzáros félcipőt is.

Szandál:

Szandált csak Balatonon vagy tengerparton javaslok, azt is zokni nélkül, szépen pedikűrözött lábakkal, mérsékelt bőrkeményedéssel. A lenti képen látható öltözködés – informatikus férfiak kedvence – tiltott.

socks_and_sandals.jpg

Nyilván senki nem mondja a tárgyalófél szemébe, de be kell vallani, ha az öltözködés nem megfelelő, az ront azon az első benyomáson, amely mindig igen fontos, ha ismeretlenek találkoznak egymással. De még a tartós munkakapcsolatot is megterhelheti, ha a jól öltözött üzleti partnernek egy rosszul öltözöttel kell együtt dolgoznia, ne adj’ isten, valahol együtt kell megjelenniük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://protocolinternational.blog.hu/api/trackback/id/tr117519606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2015.06.09. 07:08:11

"...agyapámék generációját nehéz volt ízléstelenségen kapni, ott nem lett hordva világosbarna cipő este 6 után, de sokra evvel se mentünk." - Esterházy Péter: A vereség (hvg.hu/itthon/201451_esterhazy_peter_urizalasrol_hagyomanyokrol_ )
süti beállítások módosítása