Protokoll, etikett, illem, viselkedéskultúra

Protocol International

Protocol International

Magyar zászló vagy olasz zászló?

2014. október 08. - Ferencz Hajnal

Úgy adódott, hogy országunk lobogója merőben hasonlít egy másik európai ország zászlójára, az olaszra. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha a zászlót 90 fokkal elfordítjuk. A 90 fokos elforgatást leginkább sporteseményeken, olimpiákon szokták használni.

Budapesten gyakori jelenség, hogy a magyar zászlókat is elforgatva” húzzák fel a zászlórúdra. Sok önkormányzat úgy gondolja, hogy az elforgatás” egyenértékű a levágással”. Egyszerűen fogják a magyar zászlót és levágnak a sávokból”. Ilyenkor az olasz zászló kerül a budapesti önkormányzati zászló mellé.

Olasz zászló.jpg

Magyar zászló.jpg

Még olyan országokban is megesik az ilyesmi, amelyekről nem is gondolnánk, hogy protokollosaik évszázados hagyományok után is egészen apró és nyilvánvaló hibákat ejtenek.

François Hollande francia államfő jutott eszembe, aki 2012-ben, első hivatali portréján a holland zászlóval pózolt.

Francois Hollande French President with the Netherlands flag.pngRengeteg diplomáciai és/ vagy politikai problémát tud okozni a zászlók helytelen használata.

A 2012. évi női olimpiai focibajnokságon történt, hogy az éppen pályára lépő észak-koreai csapatnak a dél-koreai zászló jelent meg a kijelzőn. 

Ez fokozottan igaz akkor, ha több zászlóval történik ilyen egy időben. A washingtoni Dulles Nemzetközi Repülőtéren éppen ez az eset áll fenn. Legalább is legutóbbi ott jártamkor még mindig össze-vissza voltak forgatva a zászlók.

Dulles Airport.jpg

Még a legjobb protokollosokkal is előfordul, hogy tévednek. A fülöp-szigeteki államfő 2010. évi new york-i látogatása alkalmával, az Obama elnökkel közösen tartott USA-ASEAN sajtótájékoztatón a fülöp-szigeteki zászlót fejjel lefele helyezték ki.

ops_ph6-250910_JM-2.jpg

Korábbi bejegyzésemben már jeleztem, hogy nagyon óvatosan és körültekintően kell bánni a zászlókkal, mivel azok a világ legerősebb szimbólumai közé tartoznak.

Figyeljenek oda, ha zászlókkal kell dolgozniuk! 

kepernyofoto_2020-02-08_13_47_08.png

A bejegyzés trackback címe:

https://protocolinternational.blog.hu/api/trackback/id/tr916769833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2020.02.07. 18:55:39

Tetszik az írás. De akkor a függőleges kihelyezésnél mi a magyar zászló színeinek sorrendje balról jobbra? Mert eddigi infóim és a Franois Hollende-os képen elmagyarázott hiba alapján a zöld-fehér-piros sorrend lenne (vagyis a vízszintes zászló az óramutató járásával megegyezően van elforgatva 90 fokkal). De szinte mindenki mást mond nekem. Kezdem azt gondolni, egyedül megyek szembe az autópályán. :)

Ferencz Hajnal · www.protocolinternational.eu 2020.02.08. 13:59:08

Köszönöm a kérdést!
A vízszintes sávozásnál (mint pl. a magyar vagy a holland zászló) mindig az a szín van a zászlórúd mellett, amelyik a vízszintes kihelyezésnél legfelül van, azaz a legelső. A volt francia miniszterelnökös példa azért megtévesztő, mert a fotózás is tükröz.
Fontos, hogy vannak zászlók, amelyeket tilos elforgatva kihelyezni, vagy azért mert a címer is fordul(na) vele együtt, vagy azért mert vallási szöveg szerepel rajta.
süti beállítások módosítása