Protokoll, etikett, illem, viselkedéskultúra

Protocol International

Protocol International

A céges karácsonyi etikett két legfontosabb szabályáról

2016. december 13. - Ferencz Hajnal

Az utóbbi években egyre több helyen döntenek úgy, hogy a „céges karácsonyi buli” elmarad, de ez korántsem jelenti azt, hogy kollégák egymás között, vagy ügyfeleikkel ne ünnepelnék valamilyen formában a karácsony közeledtét. Miért is ne? Hiszen ilyenkor mindig fokozottabb a hangulat. Szeretjük megosztani az örömünket, ajándékot adni, és kapni.

stock-image-59465357.jpg

Íme egy gyorstalpaló a céges karácsony (megfelelő) ünnepléséhez:

  1. „Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!” Kinek?

Nem minden országban és vallásban ünneplik Jézus Krisztus születésének ünnepét, valamint az új évet. Vagy az év nem ezen szakában. Előbbi kijelentés pedig nagyjából a világ országainak döntő többségét lefedi.

A zsidó vallásban, a keresztény értelemben vett karácsony nem létezik. Tévhit, hogy a Hanukkah a karácsonyt jelentené, bár tény, hogy ünnep, és ajándékozás is történik. Az iszlám vallásban Mohamed próféta születésnapja idén december 12-re esett.

A kínai újév jövőre január 28-án lesz, a zsidó újév pedig, a Gergely naptár szerint, már októberben elkezdődött. Ugyanígy a Muharram, azaz az iszlám újév is.

Ha képeslapot, e-mailt küldünk külföldre tele csupa ünnepi jókívánsággal, érdemes előtte tájékozódni arról, hogy Címzettünknek jelent-e valamit, a számunkra klasszikus értelemben vett „Szeretet ünnepe”.

  1. Ajándékozás

Si fueris Rōmae, Rōmānō vīvitō mōre; si fueris alibī, vīvitō sicut ibi, tartja a bölcs latin mondás. Tehát, az is előfordulhat, hogy bármely fenti népcsoport vagy vallás gyakorlója meglep bennünket karácsonyi ajándékkal. Hogyan viszonozzuk?

A kosher bor például kiváló választás egy zsidó felebarátunk számára. Azonban nem érdemes alkoholt ajándékozni muszlim vallású ismerőseinknek, kollégáinknak.

Általánosságban elmondható, hogy a tusfürdő, dezodor, parfüm, illetve fehérnemű ajándékozása akár sértő is lehet. A pizsama, harisnya ajándékozása pedig a nagyszülők kiváltsága.

Ugyan kolléganőnk panaszkodhat arra, hogy otthon nem vágnak a kések, mivel fogja felszeletelni a pulykát (bár ez becsapós, mert a Hálaadás hagyományosan észak-amerikai ünnep, és idén már elmúlt), mégse ajándékozzunk kést, ollót, szúró- és vágóeszközt.

Az ajándékvásárlás frusztráló is lehet, főleg, ha nincs ötletünk, mint vegyünk, szűk a pénzügyi keret rá, vagy az illetőnek már „mindene megvan”. Higgyék el, a gesztus, a figyelmesség a lényeg, nem pedig az ajándék értéke.

www.protocolinternational.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://protocolinternational.blog.hu/api/trackback/id/tr2712046385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása