Protokoll, etikett, illem, viselkedéskultúra

Protocol International

Protocol International

Urak viselete az üzleti életben

I. rész

2015. január 14. - Ferencz Hajnal

Sokan többször kérdezték, kérték, hogy ne csak a hölgyeknek írjak arról, milyen legyen a megjelenése a sikeres üzletasszonynak, hanem férfiaknak is.

Ezt a cikket ajánlom minden olyan férfinak, aki úgy gondolja, hogy igényes megjelenése alapvető fontosságú és elengedhetetlen tárgyalások eredményes kimeneteléhez, üzletek sikeres megkötéséhez.

Alsó póló, ing, nyakkendő, mellény, zakó és egyéb kiegészítők.

A fehér, rövid ujjú pamut alsó pólónak télen-nyáron funkciója van. Télen melegít, nyáron a nedvességet szívja, hogy ne látszódjék az izzadságfolt.

izzadt_ing.jpg

Ügyfeleim szokták kérdezni, hogy Magyarországon illik-e rövid ujjú inget viselni. Nem! Nyáron sem. Mediterrán országokban elfogadott lehet, Magyarország nem mediterrán ország.

Miért? Mert a klasszikus szabályok szerint nem is létező ruhadarab. Fogadjuk el, mint az egyszer egyet, hogy az elegáns ing mindig hosszú. Ha rövid, akkor nem elegáns. Akkor sem, ha ne adj isten, zakó alatt van, s akkor sem, ha nyakkendőt veszünk fel hozzá. E kiegészítőkkel csak még idétlenebbé válik. Az elegáns férfi pedig sosem idétlen.

A „túl meleg” időjárásra vonatkozó problémát az ing anyagával kell megoldani, s nem azzal, hogy rövid ujjú inget hordunk, amelyek egyébként gyakran ugyanolyan vastag ingek, mint a hosszúak, tehát ugyanolyan melegek, csak rövidebb a száruk.

Volt főnököm hajlamos volt állandóan rövid ujjú ingben járni. Probléma akkor merült fel, amikor hivatalos fotózások alkalmával, utólag retusálni kellett a fotóit, hogy „hosszú ujjú ing” villanjon ki zakójának ujja alól.

Érdemes nem csak a nyakkendő színét párosítani az inggel, de a mintákat is. Találkoztam olyan esettel is, amikor az apró elefántos nyakkendőt kellett retusáltatnom, hogy vállalható legyen a publikálandó fotó. Előfordult az is, hogy a kockás nyakkendőt lecseréltettem, mert úgy nézett ki, mint egy piszkozat kockás füzet a csíkos ing mellett.

Bármilyen okból kifolyólag előfordulhat, hogy az ember hízik vagy fogy, de ha lehet, erre ne hívjuk fel mások figyelmét! Bármelyik eset is forduljon elő, ne tartogassuk tovább kedvenc ingünket, nadrágunkat, öltönyünket. Fölöslegesen tesszük ki magunkat nevetség vagy pletyka tárgyává.

urak_viselete_az_uzleti_eletben.jpg

Fekete ing? Soha! Csak a gengszter filmekben.

keanu_reeves_john_wick.jpg

Csokornyakkendő vagy sima nyakkendő?

Egyértelmű, ha a meghívón „dress code: black tie” vagy „dress code: white tie” szerepel, akkor csokornyakkendőt hordunk. Hétköznapi viseletben nem elterjedt, bár szoktam javasolni, hogy nagy pocakú urak inkább csokornyakkendőt viseljenek, mivel a sima nyakkendő vagy nem elég hosszú, hogy megkötés után nem ér le az övig (mert ugye a nyakkendő vége érinti a nadrág övét vagy gombját!), vagy a pocak miatt felkunkorodik. Viccesen néz ki.

how_do_you_tie_a_bow_tie.jpg

Mellényt nem jellemző, hogy viselnek az urak, ha mégis, akkor azt csakis zakóval illik. Ha leveszi a zakót, akkor le kell venni a mellényt is. Amolyan Fábrysan nem illik mellényt zakó nélkül hordani. Amúgy egyáltalán nem kötelező. Viszont nagyon elegáns, ha például a mellényben zsebórát hord az úriember.

Hogyan gomboljuk be a zakót? Gyakori hiba. Érdemes rá odafigyelni. Nem így:

teljesen_begombolt_zako.JPG

Íme a szabály:

the_basic_rules_of_buttoning_a_suit_jacket.jpg

Egy gombos zakó esetén begomboljuk, ha állunk vagy megyünk. Ülőhelyzetben mindig ki kell gombolni. Két gombos esetén csak a felső gombot gomboljuk be, és ez így is marad, amíg le nem ülünk. Amikor újra felállunk, azonnal begomboljuk. Három gombos esetén csak a középsőt kell begombolni. Két soros gombok esetében is ugyanezen szabályok érvényesek.

A mandzsettagomb nagyon elegáns. Nekem az egyik favoritom. Akkor érdemes csak viselni, ha nyakkendőt is kötünk az ingre.

Hasonlóan az óra is nagyon elegáns. Állandó kiegészítője az igényes férfinak, de csakis a bőrszíjas óra (lehetőleg fekete, vagy sötét barna) jöhet számításba. A Rolex-nek bár igen jó a marketingje, azért nem kell bedőlni neki. Vannak ennél sokkal drágábbak is, de lényegesen olcsóbbak is lehetnek elegánsak. Természetesen egy eredményes üzlet megkötésének nem feltétlenül záloga, hogy a sikeres üzletember Patek Philippe órában rohangáljon egész nap, de tény, hogy a karóra viselése alapfelszereltsége az igényes férfinak. Egy magyar üzletember mesélte, hogy panamai ügyfeleivel való találkozások alkalmával különösen figyel arra, hogy az este hordott óra ne egyezzen a nappal viseletes órával. Egyes körökben az óra árának csak a csillagos ég szabhat határt, mivel ugyanolyan fontos, mint hölgyeknél az ékszer. Nem ugyanazt hordják a munkahelyen, tárgyalások alkalmával vagy az utcán, mint amit egy esti vacsorához vagy estélyi ruhához.

Divat és trend:

Legegyszerűbben úgy fogalmaznék, hogy nem feltétlenül érdemes követni. Műsorvezetőket szoktak úgy felöltöztetni, hogy legszívesebben fejjel a falnak mennék. A farmer és szatén zakó, vagy az öltöny és Converse cipő, vagy éppen a póló és zakó párosítása számomra elfogadhatatlan az üzleti életben, de szerintem vagyunk ezzel így egy páran.

Ennél többet és bővebben Kóczián Péter, PR tanácsadó tud mesélni:

http://koczianvasarol.blog.hu/2014/11/26/dzsekit_ne_viseljunk_nyilvanos_szereples_alkalmaval_es_mas_tanulsagok

http://koczianvasarol.blog.hu/2014/11/18/ezt_most_miert_471

http://koczianvasarol.blog.hu/2014/06/14/stilustalanul_oltoztettek_fel_a_viva_comet_musorvezetojet

A bejegyzés trackback címe:

https://protocolinternational.blog.hu/api/trackback/id/tr387074665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2015.01.15. 15:55:42

Csak jelzem, hogy pocakosoknak (es magasaknak) vannak hosszitott nyakkendok is. Amire a pocakosoknak inkabb figyelni kell, hogy a nyakkendo meg veletlenul se legyen a vekonyitott valtozat, az ugyanis koverit, barmennyire is divatos mostanaban. Barna cipot csak napkozben hordunk, de csak vilagosabb oltonyokhoz, sotethez es este 6 utan fekete dukal. Ov ugyanolyan szinu, mint a cipo, zoknit szinten ciposzinhez valasztunk.

Szelid sunmalac 2015.01.15. 15:58:03

Mandzsettagombot csak akkor erdemes valasztani, ha valoban targyalasra megyunk, irodaban gepelni viszonylag kenyelmetlen. Masreszrol viszont mandzsettas ingehez mindenkepp kell nyakkendo, mert mar a nyak kialakitasa is olyan. Ingujjat soha, semmilyen korulmenyek kozott nem hajtunk fel! Zsebora lehet elegans, de nem targyalasra. Karora lehetoleg borszij legyen, figyelni kell, hogy ne legyen hivalkodo, es lehetoleg ne legyen tul nagy, illetve vastag. Aranyorat ertelmes ember keruli!

Szelid sunmalac 2015.01.15. 15:59:04

Pocakosoknak javaslom tovabba a nyakkendotut, vagy csipeszt, azt is lehetoleg feltunesmenteset, ezust szinut. Viszont nagyon hasznos, mert nem all el, illetve konnyebben eszik az ember vele.

Szelid sunmalac 2015.01.15. 16:03:24

Azt nem ertem miert kellett retusalni a rovidujju inget (bar valoban tilos felvenni zakohoz!), ugyanis a zako ujjanak a hossza a huvelykujj toveig er, az inge pedig csukloig, tehat elvileg nem latszodhat ki alola.

janper 2015.01.15. 16:07:20

"Ezt a cikket ajánlom minden olyan férfinak, aki úgy gondolja, hogy igényes megjelenése alapvető fontosságú és elengedhetetlen tárgyalások eredményes kimeneteléhez, üzletek sikeres megkötéséhez."

A jo uzlethez kell egy jo termek vagy egy szolgaltatas. Ha ezek messze jobbak, mint barmi mas a piacon, akkor akar mezitlab is mehetsz a targyalasra.

Ha szart akarsz eladni, akkor persze muszaj oltozkodni :).

Szelid sunmalac 2015.01.15. 16:11:07

@janper: Tehat te vennel egy a Vaci utcan meztelenul rohangalo embertol mondjuk almat, mert o azt mondja az ove a legfinomabb?

János Maurer 2015.01.15. 17:02:49

Nem erről írt janper. Hanem azt emelte ki, hogyha egy olyan árut vagy szolgáltatást árulsz amit más nem, akkor azt nagyon könnyen eladod. Tudod: Kereslet-kínálat. :-)

Szelid sunmalac 2015.01.15. 17:05:24

@János Maurer: Tudom. Itt meg az oltozkodesrol volt szo. De lehetne szo a marketingrol vagy a marhatenyesztes fortelyairol is.

Sadist 2015.01.15. 17:45:21

"Két soros gombok esetében is ugyanezen szabályok érvényesek."

Nem. Két gombsoros zakót soha nem kell kigombolni, csak akkor, ha leveszed.
menstyling.blogspot.hu/2013/02/egy-ketsoros-tragediaja.html

Sadist 2015.01.15. 17:49:51

@Szelid sunmalac: "Azt nem ertem miert kellett retusalni a rovidujju inget (bar valoban tilos felvenni zakohoz!), ugyanis a zako ujjanak a hossza a huvelykujj toveig er, az inge pedig csukloig, tehat elvileg nem latszodhat ki alola."

Nem. Pont fordítva. Az ingnek egy ujjnyival hosszabbnak kell lennie a zakó ujjánál.
www.gentlemansgazette.com/sleeve-length-suits-shirts-jackets/

Sadist 2015.01.15. 18:10:11

Ez a bőr/fémszíjas dolog meg szerintem úgy baromság, ahogy van. A lényeg, hogy ne legyen feltűnő és hivalkodó, erre pedig egy szürke fémszíjas óra is tökéletesen megfelel. A bőrszíjas, világos hátlapú órák alapból nagypapásak, egyszerűen nem néz ki jól egy fiatal 30-40 éves férfi csuklóján.

Az óra viselésésének pedig tök más funkciója van, mint nők esetén az ékszereknek. Egy nőn az ékszerek azt szimbolizálják, hogy a nő annyira fontos és értékes, hogy valaki képes volt rengeteg pénzt adni egy teljesen funkció nélküli tárgyért, amit a nő magán hordoz.
Egy férfit pedig az órája emlékezteti rá, hogy az ideje a legfontosabb erőforrása, éppen ezért nem pazarolja fölöslegesen, nem késik és nem is rabolja mások idejét.

efi 2015.01.15. 18:47:32

Valaki szóljon már a zakó készítőknek, hogy alsó lyukat (meg gombot) ne is tegyenek rá.
A 40 fokos meleget meg nyugodtan meg lehet oldani öltönnyel persze, tárgyaljon a nyavaja egy agyonizzadt fazonnal.
Egyre kevesebben viselnek egyébként ilyesmiket, nyakkendő úgyszólván kihalt. Külföldön meg mindenféle CEO-k is mászkálnak, meg tartanak előadást farmerban, polóban, főleg az IT szektorban és jé így is megveszik a terméküket. Nem a ruha teszi az embert, pláne nem az eladni kívánt terméket vagy szolgáltatást.

Trenditaly 2015.01.15. 20:17:18

Tetszik !
Az öltöny és az ing minősége a legfontosabb
Van egy .... öltönyöm, hozzá ingek. Kíváncsiságból vettem, mivel nem tudtam felfogni, hogy ennyi pénzért mivel tud többet.
Nyáron is kifogástalan, 35 fokon is komfortos napi 10 órán át.
Rosszakaróik nem véletlenül kapcsolták össze nevüket a roszemlékű osztaggal.

euratom 2015.01.15. 20:53:59

Megnyugodtam, hogy Brüsszel mediterrán országban van és lehet rövidujjú inget venni, meg esetleg zakót is ha éppen a Tanácsban, vagy a Parlamentben van dolog... ;)

Bogyó 2 2015.01.15. 21:29:47

@Szelid sunmalac: "zoknit szinten ciposzinhez valasztunk. "
Van más vélemény is:

www.mrsale.net/4-nyari-hiba

www.menmax.hu/eletmod-stilus/08/12/09/divat-baki-zokni-valasztas

De van olyan is amit te írtál. Igazodjon ki, aki tud.

Nemzeti Dohányos 2015.01.16. 00:48:12

Szerintem meg az ügyfélhez kell öltözni. Az megvan, amikor a Microsoft még egy kis garázscég volt, elmentek öltönyben-nyakkendőben a tárgyalásra, az IBM-esek meg farmer polóban, mert mindketten a másik stílusának akartak megfelelni? Sőt, az se mindegy, mit árulsz. Ha oroszoknak aranyórát, akkor öltözz így. De ha egy innovatív újítást akarsz eladni, akkor ne azt közvetítsd magadról, hogy merev, konzervatív vagy, mert a kettő üti egymást.

Illetve pénzügyi termékeknél megszólalhat a vészcsengő, ha egy magát túlzottan menőnek és sikeresnek mutató emberke akarja eladni.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.01.16. 09:08:02

Amíg kis pont valaki és el akar adni, akkor jobb, ha követi az elvárásokat, mert úgy könnyebb dolga lesz.
Steve Jobs bemutatja a Machintost:
www.youtube.com/watch?v=MICRwo1U38Q
Aztán, ha már valamiben piavezető valaki, akkor már búvárruhában is mehet tárgyalni.

ComLo 2015.01.16. 10:26:21

Azért a CEO-ként polo farmer kombót hordunk, kb a világ vezetőinek 1 (legfelső)%-ára igaz.
Sajnos ebben a kulturában (is) eszméletlenül le vagyunk maradva.
Férfi öltözködés, sokkal szabálykövetőbb mint a női, és sokkal kevésbé divat és trend érzékeny. Alapvetően egy minimális ismerettel, és jó ízléssel nem lehet nagy gond. Nekem mázlim volt, egyetem alatt sokat kellett hivatalos eseményre menni, és kaptunk protokol oktatást. Nah annak pl rohadt sok hasznát veszem a mai napig, elllenben a tárgyaim 85-90%-ával.

Nálunk sajnos a "kiöltözés" egyfajta megfelelni akarás, valamint a (nem érdemei miatti) vezetővel való azonosítás sztereotípiája társul. Pedig csak egy elég jól megfogható szabályrendszert takar, amit a világ vezetőinek 99%-a betart (zárójelben jegyzem meg, ők is ezen szabályok mentén, csak kevésbé formálisan öltözködnek).

darkmirjam_light 2015.01.16. 11:40:31

Számomra a csokornyakkendő mindenképp idétlen. Operettbe való. A fő ok talán, hogy leginkább bohócokon látni. Az ember szinte várja az aprő elektrosokkot, vagy, hogy lespricceljen a virág.
Legjobb szü talán a pojáca a csokornyakkendősökre.

erol 2015.01.16. 11:44:34

@darkmirjam_light: Tényleg van benne valami komikus.

Nemzeti Dohányos 2015.01.16. 12:10:16

@ComLo: Lehet a Wall Streeten, meg jogászéknál elvárás, de pölö egy tech cég képviselője ha öltönyben jelenik meg, azt fogom róla gondolni, hogy ez csak valami betanított üzletkötő, akinek fingja sincs valójában arról amit előad.

Gazz 2015.01.16. 12:20:27

Majd szóljatok Simicskának, hogy ő nem egy sikeres üzletember.

samot 2015.01.16. 12:20:51

Mondjuk a Zukerberger épp leszarnà,hogy öltönybe vagy T-shirtbe tàrgyalnak vele!Tehàt szerintem ügyfélhez kell igazodni!A legjobban öltözködött ügyfél sem ér semmit,ha nincs Bankgarancia a cégének!
Mindegy,hogy venni,vagy eladni akarsz.A legfontossabbak a referensek és a Bank!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.16. 12:30:27

@efi: Bárcsak igaz lenne ez nálunk is. Utálom az öltönyt, meg a nyakkendőt,de sajnos túl gyakran vagyok kénytelen hordani..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.16. 13:20:34

@samot: Zuki többnyire egy szürkéskék kapucnis pulcsiban szokott lenni. Persze ő megteheti. Gyanítom, hogy a közvetlen beosztottjai nem merik túlöltözni..:)))

aBringakirály 2015.01.16. 14:07:25

@Bogyó 2: Nem vagyok divatdiktátor, de a mr. sale az nem a minőségi üzleti ruházat boltja. Voltam ott, saját tapasztalat. Így tanácsok tekintetében is szkeptikus lennék velük szemben.

ComLo 2015.01.16. 14:07:36

@Nemzeti Dohányos: Ne is haragudj, de ebből látszik, hogy életedben nem tárgyaltál még tech cég képviselőjével :-) . Maradjunk annyiban, SOHA nem láttam még tech cég vezetőjét, vagy képviselőjét, nem makulátlanul öltöny nyakkendőben tárgyalni, pedig jópár éve foglalkozom ilyennel szerte a világban. Steve Jobs, és Mark Zukkerberg a tech világ 0,000000000001 %-a, és róluk is csak a nyilvánosság felé felvett kép ilyen. Szerintem ők is betartják tárgyalásnál az üzleti etikát.

ComLo 2015.01.16. 17:28:37

@A megvalósult amerikai ólom..: Ezt tényleg azok terjesztik, akik nem sürün találkoztak még hivatalos szinten cégvezetőkkel, képviselőkkel. Egy nyilvános előadást persze hogy lazán ad elő egy CEO, de tárgyalni, még a google-től is öltönyben mennek.
Ez (sajnos vagy sem) már-már etikai kérdés. Ahogy megvan a protokoláris része egy találkozónak, úgy megvan ennek az öltözködési szabályzata.
Georgo Armani mondta egyszer: "egy jó öltönynek, olyan természetesnek, és kényelmesnek kell lennie, mint egy öreg kinyult pulover". Ha tényleg sokat hordasz, és akár csak annyit megteszel, hogy nagyon jó anyagból varratsz, akkor hamar rájön az ember, sok igazság van a dologban.

Sadist 2015.01.16. 19:32:33

@darkmirjam_light: A csokornyakkendőnek is megvan a maga helye. Pl. szmokinghoz vagy frakkhoz. Egy modernebb szabású zakóhoz persze, hogy hülyén néz ki.
www.celebitchy.com/wp-content/uploads/2013/01/wenn4165309.jpg
Ez pl. egyáltalán nem idétlen. Ehhez pont egy normál nyakkendő nézne ki idétlenül.

Nemzeti Dohányos 2015.01.17. 00:50:59

@ComLo: Szerencsére a tárgyalás valóban nem az én dolgom, de a cég viszonylag kicsi irodájába heti szinten járnak ügyfelek, eddig évek alatt egyszer láttam a főnököt öltönyben és egyszer jöttek öltönyös pacákok tárgyalni, na az egy állami intézmény volt.

Ez az üzleti etika inkább szól a pénz mutogatásáról, meg a divatcégek marketingjéről. Azt elismerem, hogy van olyan iparág, ahol a pénz fontosabb, mint a szakértelem, de szerencsére nem mind ilyen.

ComLo 2015.01.17. 16:07:45

@Nemzeti Dohányos: Ez a szocializmusból ittmaradt szemlélet, hogy "öltöny=kioltozés" és az fujj de utáljuk.
Az öltöny, a férfi alapruházata. Nem kiöltözés, nem divatozás.

Hál istennek, azért az üzleti életben, sehol nem gondolkodnak úgy, hogy szarnak az alapvető üzleti etikára. Illedelmesen köszönünk, nem sz*runk az asztalra, öltöny nyakkendőben tárgyalunk az ügyféllel. Egyrészt mert ez az üzleti etika alapja, másrészt mert magunkkal szemben is igényesek vagyunk. Lehet bármilyen jó terméked, legyen az Software-től, esztergagépen át, devizahitelig, saját hiteledet rontod ha nem tartasz be, alapvető szabályokat. Ez nem mutogatás, hanem alapvető kulturális minimum. És én még SOHA nem láttam cég képviselőjét, ilyen alapértékeket nem betartani, pedig pár évtized alatt, a világ számos táján dolgoztam már.

Fertőtlenítés a faluban 2019.03.22. 10:10:30

Engem még úgy tanítottak, hogy hosszú ujjú ingben flangálni zakó nélkül suttyóság. Ma szinte csak ilyet látni az utcán...
süti beállítások módosítása