Protokoll, etikett, illem, viselkedéskultúra

Protocol International

Protocol International

Jobbkéz szabály

2014. október 02. - Ferencz Hajnal

Sokszor látom az utcán egymás mellett sétáló pároknál, hogy a férfi ide-oda kerülgeti a hölgyet, nem tudván eldönteni, hogy melyik oldalán kell állnia. A válasz egészen az ókori római katonákig nyúlik vissza.

Több oka is van annak, hogy miért hordták a katonák a kardot a bal oldalukon. Egyrészt a férfiak döntő többsége jobbkezes volt, másrészt pedig a balkezeseket vagy nem engedték katonának állni, vagy a jobbkezes kardforgatásra kötelezték őket. A jobbkezesség annyira fontos volt a hadseregben, hogy a várak és kastélyok csigalépcsőit, nemcsak hogy szűkre tervezték, hanem az óramutató járásával egy irányba is, mivel így a jobbkezes ellenséges katona nem tudta kifordítani a kardját a bal oldali kardtartóból, miközben felfele haladt a szűk csigalépcsőn.

Régen a bal oldalt és a balkezességet rossznak tartották, a gyenge oldalnak. Maga a szó az angolszász „left”, „bal” szó is a “lyft” szóbol ered, melynek jelentése “gyenge”.

A Korán arra is tesz utalást, hogy a bal kéz mocskos és rossz. Nem lehet bal kézzel az ételhez nyúlni, mert az az étel megszentségtelenítése, a Sátántól való cselekedet.

Visszatérve a párokra: a férfi a jobb oldalán sétáló hölgyet a bal oldalról kihúzott karddal azonnal meg tudta védeni. Bár a jelen kor férfiúi nem karddal az oldalukon sétálnak az utcán, a hagyomány fennmaradt.

Hasonló szabályok szerint működik a protokoll is. Hol van a helye a vendég államfőnek, kormányfőnek, miniszternek az őt fogadó félhez képest? Mindannyian láttunk már sajtótájékoztatót. Feltűnt, hogy a vendég mindig a fogadó fél jobb oldalán állt (kamera szemszögből a bal oldalon)? A vendég iránti tiszteletből, a jobb oldal mindig a "fontosabb" félnek jár. Így illik.

china-us-internal-affairs.si.jpg

A képen John Kerry amerikai külügyminiszter látható. A jobbján Wang Yi, kínai külügyminiszter, 2014. október 2-án tett washingtoni látogatása alkalmával.

Szóval uraim, ha az utcán sétálnak kedvesükkel, mindig a jobb kezükkel fogják meg a hölgy bal kezét, vagy a jobb karjukat kínálják fel a hölgynek.

Ha pedig egy államfőt, kormányfőt, minisztert vagy éppen a főnöküket fogadják, mint vendéget, akkor mindig a jobb oldalukra állítsák őt. A jobb oldali elhelyezkedés a megtiszteltetés jele.

A bejegyzés trackback címe:

https://protocolinternational.blog.hu/api/trackback/id/tr96753663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

opati666 2014.10.03. 12:11:13

Az a szomorú, hogy a mai fiatalok egy ilyen cikkből értesülnek egy alapvető illemszabályról. Nekem még általánosban tanították ezt. Pedig még csak 45 vagyok. Harminc éve még kaptunk némi illemtant az osztályfőnöki órákon. Ma ez nagyon hiányzik. A tisztelt cikkíró írhatna ugyanilyen cikket a lépcsőn való haladásról, az ajtón történő áthaladásról és még sok egyébről. Bár attól tartok, hogy mindez csak pusztába kiáltott szó lenne...

Muad\\\'Dib 2014.10.03. 12:19:27

Ahogy az öregek mondták: bal oldalon a kurvát és a kutyát! A kurváért nem kár, a kutya fölött meg elő lehet húzni a kardot.

Messzi Vetek 2014.10.03. 12:21:02

"bal oldalon csak a ku...tyát sétáltatjuk," - tartja a régi magyar mondás.

bollokcs 2014.10.03. 12:29:18

Kicsit populárisabban (hátha így könnyebb): A férfiember kardját, f*szát, ku***ját a bal oldalon, párját jobb oldalon tartja! :)

Anna Sussoger 2014.10.03. 12:50:16

És ha valaki a jobb fülére nagyott hall, de mégis szeretné hallani, amit a párja mond?

Anna Sussoger 2014.10.03. 12:50:49

Elírtam a „nagyot” (mielőtt ezzel jönne valaki).

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.03. 12:59:19

Jaj, ezt még nagyanyám is erőltette, ráadásul balkezes vagyok teljesen kényelmetlen helyzeteket hoz ez így. A szabály azért már jelentősen felpuhult, főleg, amióta szabad balkezesnek lenni. Pl. egy balkezes nő bal vállon hordja a táskáját. Ha a férfi jobbról "hordja" a nőt, akkor a táska közéjük áll, zavaró lesz. Ha már séta, a balkezes nő pl. a fagyit is bal kézben fogja. Pl . egy lakodalomban, ahol egymás mellett ülve kell étkezni, megint kényelmetlen lenne betartani ezt.

A harcművészetekben, sportban is fordult a kocka: a balkezes ellenfél előnyben van, mert a jobbkezes számára kényelmetlen. A balkezes több jobbkezes ellenféllel találkozott, mint fordítva, így a jobbkezes ezt az előnyt nem fogja tudni behozni (tenisz, pingpong, röplabda pl.)

steery 2014.10.03. 13:08:43

A férfinak azért kell a jobb oldalán tartania a szerelmét, feleségét, nőjét, mert ő a jobbik fele. A kurvákat pedig a bal oldalon kell kísérni, mert ők a bal kézről való nők. Amely nők ismerik ezt a szokást, többnyire be is tartják, úgy tapasztaltam.
A bal kéz azért tisztátalan (nem csak az iszlám kultúrában), mert azzal töröljük ki a seggünket. A jobb kézzel meg az ételt tömjük a szánkba. Ma már ennek nem sok értelme van, mert feltaláltuk a szappant, nincs vízhiány és evőeszközöket is használunk. Ennek ellenére mégis eltérő az ember két kezén a baktériumok populációjának összetétele, főleg azért, mert bizonyos dolgokra bizonyos kezünket használjuk előszeretettel (villanykapcsoló megnyomása, késsel vágás, orr és fülpiszkálás, maszturbálás, kilincs fogdosása, kulcs használata, ceruza és toll használata, stb.).

szvsz 2014.10.03. 13:43:42

Aki viselt/forgatott már kardot, az tuti a kard felöli oldalra helyezi a nőt...

inkvisitor 2014.10.03. 13:49:16

Ehem, azokban a kultúrákban, ahol sok volt a vérre menő kézitusa, ott a balkezes férfiak aránya 10%-ig is felkúszott. Miért? Mert mindenki jobbkezes ellenfelekhez szokott, míg a balkezes harcos "rossz oldalon levő fegyvere ellen nehezebben védekeztek. A balkezes persze megszokta a jobbkezesek ellen vívott harcot, ezért némi előnyt élvezett. A mai, szigorúan jobbkezesekre készített eszközök használatánál viszont több baleset történik már velük.

randomuser1 2014.10.03. 13:55:15

rég kihalt hagyományok felesleges tisztelete.
izgi.

pit.stop.boys 2014.10.03. 14:05:50

A régi rómaiak, ameddig visszanyúlik a hagyomány, a kardot a JOBB oldalukon hordták.
Egy másik felfogás szerint a férfi a járda úttest felöli oldalán menjen, ezzel védve a hölgyet. Szerintem a kardozós korszak elmúltával eléggé okafogyott lett. Kedves hagyomány, de illemszabályként felfogni túlzás.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2014.10.03. 14:21:52

Halkan mondom, hogy van szabály, amely felülírja a jobbkéz szabályt. Nevezetesen pedig, hogy a férfinak mindig a nő és a potenciális veszélyforrás között kell haladnia, azaz pl a menetirány szerinti bal oldali járdán a férfi halad az úttest felől, a nő pedig a bal oldalán.

Ugyanez, hogy mikor engedünk előre nőt? Ha az biztonságos. Ezért lép be mondjuk egy étterembe először egy férfi, ezért lép ki a nő elé, ha pl. egy szabadon futkározó kutya bukkan fel at úton, stb.

Girhes Joe 2014.10.03. 15:08:57

@Dworkyll:

Ezzel a védelmezős résszel egyébként azonosulni is tudok, semmilyen módon nem esik nehezemre. A nőnek kijáró kötelező tisztelet már inkább. Mire föl? Abban a világban, amiben a csapból is az jön, hogy a nők márpedig mindent ugyanannyira meg tudnak csinálni, mint egy férfi, és ha a nemek különbözőségét emlegetni merem, akkor én gaz elnyomó vagyok? Régen a nőt azért tisztelték meg, mert más volt, mint a férfi, másképp viselkedett, afféle "csodálatos virágnak" érezte őt a férfi, közvetve a családanyaságot tisztelte benne. Na most nézz rá egy mai emancipunci egyetemista lányra, és akkor nem sok indokát fogod érezni a különleges tiszteletnek. Nem véletlen, hogy rohamosan omlik össze a hagyományos illem.

Egyébként, egyenlősdi módon is lehet illedelmesnek és előzékenynek lenni, ez kb. annyit jelentene, hogy az embertársamat mindig magam elé helyezem. Oké, akkor minden esetben a nőt fogom elöl említeni (lásd "hölgyeim és uraim). De akkor cserébe ha egy nő beszél, ő miért nem a férfiakat mondja előre? Na itt bújik ki a szög a zsákból, hogy miközben a férfiaktól még mindig elvárják a klasszikus illemet, az "egyenlőbb" nőt semmi ilyesmi nem köti.

ex-dr. vuk 2014.10.03. 15:31:55

@Dworkyll: ugyanez lepcson: a ferfi megy alul, hogy elkaphassa a not ha leesne. Tehat lefele elotte megy felfele mogotte.

nickM 2014.10.03. 15:47:31

Nem pont fordítva, hogy még véletlenül se leshessen a hölgy szoknyája alá? :)

diszkriminans (törölt) 2014.10.03. 16:11:27

@pit.stop.boys: @Dworkyll:
Ha az asszony fél a kutyáktól, az meg a járdás-úttestes szabályt írja felül... :-)

Úgy általában, nem jobb inkább az aktuális célszerűség a hagyományos szabályoknál?

Girhes Joe 2014.10.03. 16:23:50

@diszkriminans:

Sok esetben teljességgel életszerűtlen a klasszikus illemszabályokhoz ragaszkodni. Ilyen például a lift. Tegyük fel, hogy illem szerint A, B, C, D a sorrend. Jó, akkor beszállnak A, B, C, D sorrendben, így nyilván A lesz legbelül és D legkívül. Akkor kiszállni meg D, C, B, A sorrendben praktikus. Ennek ellenére nap mint nap látok olyan helyzetet, hogy négy férfi próbálja magát a falhoz szorítani, hogy az elsőként beszállt, így leghátulra került hölgyike elsőként is szálljon ki, feltartva ezzel a liftet is. Mert jajj, tragédia, bunkósááág, nehogymár egy férfi egy nő előtt merészeljen egy ajtón átmenni. Kérdem én, ennek így mi értelme van? Az illemet nem az élet megkeserítésére találták ki, hanem olyan dolgok "szabványosítására", amiknél több variáció is lehetséges, és a praktikum szerint teljesen mindegy lenne, melyiket választjuk. (Amely szabványok ismerete aztán jól megkülönböztet minket a parasztoktól - szó szerint így volt régen, ez volt a komplex illemszabályok létrejöttének oka és mozgatórúgója.)

Norx 2014.10.03. 16:32:06

Nos, ahogy nagyapám mondá vala, "kardnak, csatnak, fasznak, kutyának, kurvának balra van a helye". De úgy látszik, csak minálunk, ha megnézitek a zamcsi celebeket, pont az ellenkezõjét látjátok. Bár lehet leírja az ottani erkolcsoket.
A lépcsõn valóban jó a szoknya alá skubizn felfelé menet, de nem illendõ, ráadásul okafogyott: régen ha picsát akartál látni, elhúztad a bugyit, ma meg ha bugyit akarsz látni...
A praktikumról meg annyit, hogy mi van ha elejtesz egy macskát, vajaskenyérrel a hátán, perpetum mobile?

Norx 2014.10.03. 16:32:57

@Dworkyll: jé, a konyves Dworkyll? Üdv néked mester!

T52 2014.10.03. 16:33:44

A római katonák a JOBB oldalukon hordták a kardot, csak a centurio-k viselték bal oldalt, rangjelzés gyanánt. Ugyanis a római hadsereg által használt ú.n. ibér kardot - gladius hispaniensis - rövidsége miatt így is könnyedén ki lehetett húzni a hüvelyéből.

phaszfej 2014.10.03. 16:56:27

Úriember a folyamatosan álló faszán hordja a nőt.

WebZ 2014.10.03. 17:07:45

Y generációsként elég nagy butaságnak tartom ezt a szokást. A felvetés sem jó másra, minthogy lekurvázzák meg lenézzék azokat, akik nem követik ezt a hagyományt. Tipikus jó magyar szokás. Keressünk valami hülyeséget, amivel belerúghatunk a másikba. Sem az említett hagyománynak, sem embertársaink ok nélküli sértegetésének nincs semmi értelme.

tralalala 2014.10.03. 18:17:11

@szvsz: "Aki viselt/forgatott már kardot, az tuti a kard felöli oldalra helyezi a nőt... "
Pont erre gondoltam... ha kihúzod a kardot, akkor az a jobb kezedben lesz, tehát az illemszabály szerinti nős oldalon, ami ugye teljesen alkalmatlan szituációt teremt a harcra/vágásra. Ráadásul a nő felé eső kezedet elfoglalja az, hogy kihúzd a kardot, míg ha a másik oldalon lenne, akkor a bal kezedet használhatnád arra, hogy magad mögé húzd.

sas70 2014.10.03. 18:22:18

@Norx: Pont így tanultam én is a sorrendet a nagyapámtól, a kardal kezdődött és kurvával végződött. És úri társaságban a házasságon kívül született gyereket is, balkezi gyereknek hívták vagy azt mondták van egy gyereke balkézről is.

sas70 2014.10.03. 18:27:18

@tralalala: Neked sem volt még kard az oldaladon ugye? Próbáld már ki egyszer! Akkor tudni fogod.
A testőrök viszont inkább mennek a védendő személy jobb oldalán, mert amíg jobb kézzel fegyvert rántanak ballal maguk mögé tudják terelni a védett személyt.

sas70 2014.10.03. 18:31:15

@Dworkyll: Így van és ismeretlen épületbe is előbb a férfi lép be, majd a nő vagy nők és az utcára kilépésnél is ez a sorrend. Ha többen vannak ,egy férfi nyitja az ajtót, a másik belép, aztán a hölgyek és az ajtót nyitó férfi zárja a sort.

tralalala 2014.10.04. 03:53:57

@sas70: :D Kardoztam pár évig, pont azért mondom. Viszont tök jó, hogy jól leugatsz, aztán leírod ugyanazt, mint én.

sas70 2014.10.06. 09:00:28

@tralalala: Mai, modern testőrökről beszéltem, nem kardot hordókról, pontosság kedvéért. És nem leugatni akartalak, csak egy huszárkardot próbálj már meg előrántani úgy, hogy nem fogod meg a hüvelyt bal kézzel. Ezért mondtam, hogy nyilván nem volt még kard az oldaladon.

Messzi Vetek 2014.10.06. 11:40:35

@WebZ: "Y generációsként". maga ilyen kis buzi lehet, jól tippeltem?
süti beállítások módosítása