Protokoll, etikett, illem, viselkedéskultúra

Protocol International

Protocol International

A láthatatlan protokollos

2014. október 16. - Ferencz Hajnal
Thomas Sladko, az Osztrák Szövetségi Kancellária Protokoll Osztályának helyettes vezetője az első órán úgy fogalmazott: a jó protokollos láthatatlan. Láthatatlan, mert csak akkor hangos tőle a sajtó, ha a zászló fordítva van a zászlórúdon, ha az egyébként vegetáriánus házastársnak steak-et szolgálnak fel az állami vacsorán, vagy ha éppen ittas sofőr vezeti a diplomáciai konvoj egyik gépjárművét.
A protokollosok azok, akik kicserélik egymás között az aláírandó dokumentumokat a vezetők háta mögött, akik bekészítik a vizet a vendégnek, aki a reptérről az elnöki hivatalba indul, és akik gondoskodnak arról, hogy mindig minden időben és a tervnek megfelelően történjen.
Persze, történhet ez másképp is. Obama elnök és felesége 2010. májusában állami vacsorát adott a mexikói elnöknek és annak feleségének. Kamerák kereszttüzében, elsőként Obama protokollfőnöke lépett ki a Fehér Ház ajtaján (eleve nem volt láthatatlan, és ezt még jobban tetőzte estélyi ruhája és magassarkú cipője). Őt követte az Obama házaspár. A lépcsőn lefele haladva elesett, és csupán annyit tudott mondani a sajtónak: „Don’t take that photo!” (Ne fényképezzenek!)

 
Van, hogy nem a protokollos hibája, ha főnöke nem veszi komolyan a protokollt. François Hollande francia elnök első útja Németországba vezetett, ahol Angela Merkel német kancellár fogadta őt a reptéren. A hagyományos protokoll szokásoknak megfelelően, végigsétáltak a vörös szőnyegen, ahol a francia elnök seregszemlét tartott. Hollande nem mindig tudta hol a helye, meddig kell időznie a katonák előtt, így Merkel irányítgatta, miközben a kamerák végig forogtak.

 
Iszonyú égés egy hatalmon lévő vezetőtől, ha nyilvánosan olyat tesz, ami nem illik, hiszen nem csak a személyüket, hanem az országot is lebőgetik.  Egy politikai vezető mindig példakép is, s ez különösen fontos, amikor az alkalom szimbolikus, ahogy a fenti példákban is.  Ezek azok az alkalmak, amelyek csak akkor érdekesek a sajtó számára, ha valamilyen bakit örökíthetnek meg. Akkor viszont bele is égetik magukat az emberek fejébe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://protocolinternational.blog.hu/api/trackback/id/tr486794545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.16. 17:55:15

Az kinek a hibája volt, amikor a csúti tanulatlan tahó macerálta valami indiai csaj kezét?
Gyurcsány?
süti beállítások módosítása